As van ‘Zwarte Duivel’ wordt verstrooid in Nieuwe Maas

Op de plek waar hij in mei 1940 op heldhaftige wijze vocht tegen de Duitsers, wordt zaterdag de as van ‘Zwarte Duivel’ Abraham Meerman in de Nieuwe Maas uitgestrooid. Hij overleed op 16 mei 2017 op 97-jarige leeftijd en was één van de destijds nog jonge mariniers-in-opleiding die aan de bloedige strijd in hartje stad hebben deelgenomen. Als dapper zeesoldaat zag hij collega’s sneuvelen.

Het belooft een indrukwekkende bijeenkomst te worden. Op het land zal het Korps Mariniers, met onder meer de Tamboers en Pijpers, de ceremonie begeleiden. Op het water geven vijf sloepen van de Dutch Marines Rowing Challenge acte de présence. ,,De verstrooiing van de as zal vanuit een sloep plaatsvinden’’, luidt de toelichting.

Eerbetoon

Na de plechtigheid brengen jongeren op de Willemsbrug namens de stad een eerbetoon. Een en ander kan het best worden gevolgd op de Maaskade, maar ook vanaf de Boompjes. De ceremonie start zaterdag om 13.30 uur, en eindigt om 14.30 uur. ,,Het wordt echt een spektakel’’, meldt de zegsman.

Meerman was voor zover bekend een van de twee laatste nog levende mariniers die vlak voor het vernietigende bombardement van 14 mei 1940 in hartje Rotterdam op leven en dood heeft gestreden. In Canada woont nog veteraan Bill Ramakers, die in 2014 voor de laatste maal Rotterdam bezocht. De jeugdige en moedige Nederlandse strijders werden gevreesd door de Duitsers, die hen Schwarze Teufel noemden.

,,Dit is een unieke gebeurtenis’’, stelt de zegsman. ,,Deze mannen zijn een voorbeeld voor alle mariniers van ons korps. Hun stoere verzet maakt deel uit van onze historie, die we altijd zullen blijven koesteren.’’

Bron AD Marcel Potters 

https://www.ad.nl/rotterdam/as-van-enlsquo-zwarte-duivelenrsquo-wordt-br-verstrooid-in-nieuwe-maas~a31e7b53/43530632/