Steeds vaker wordt er bij de bestemming van de as van een overledene gekozen voor een unieke en persoonlijke manier. De ballonverstrooiing is een mooi en waardig afscheid waarbij je door het openen van je hand iemand letterlijk de vrijheid geeft. Vaak op een locatie die een rol van betekenis had in het leven van de overledene of nabestaanden.  Deze intieme manier van afscheid nemen versterkt het samenzijn van de nabestaanden en draagt positief bij aan het verwerkingsproces.

Als er een keuze voor een locatie en datum is gemaakt, bespreken we op welke manier de as van uw dierbare aan ons wordt overgedragen. In de meeste gevallen nemen de nabestaanden zelf de as mee naar de afgesproken locatie en vindt de overdracht van de as één uur vóór de plechtigheid plaats. De ballonnen worden in een speciaal hiervoor ingerichte trailer onder gecontroleerde omstandigheden gevuld met de as, daarna worden de ballonnen met heliumgas afgevuld. Heliumgas is een natuurlijk edelgas, onbrandbaar en niet explosief of giftig, het maakt gewoon deel uit van onze atmosfeer. De ballonnen bestaan voor 100% uit biologisch afbreekbaar materiaal en zijn dus niet schadelijk voor het milieu.

Als het de wens is dat alle as door middel van een ballonverstrooiing de vrijheid krijgt, zal er vanwege het gewicht gebruik moeten worden gemaakt van twee ballonnen. Indien gewenst kan de as ook over meerdere ballonnen verdeeld worden. Als alle voorbereidende handelingen zijn verricht worden de ballonnen aan de nabestaanden overgedragen. Op een door de nabestaanden gekozen moment worden de ballonnen losgelaten en kunnen deze vredig gaan stijgen. De aanwezigen kunnen de ballonnen onder de juiste weersomstandigheden wel 25 tot 40 minuten volgen. Tijdens het stijgen neemt de druk buiten de ballon af ten opzichte van de druk in de ballon waardoor deze gaat uitzetten. Op een hoogte van 20 tot 25 kilometer wordt de druk op de wand van de ballon zo groot dat hij knapt in kleine fragmenten, op dat moment komt de as vrij en verspreidt zich over de vier windstreken.

De ballonverstrooiing maakt het mogelijk om op een locatie afscheid te nemen die tot voor kort ondenkbaar was. Wij hebben de afgelopen jaren onze ballonverstrooiing al vanaf veel verschillende bijzondere locaties uitgevoerd. Voor iedere overledene is er wel een passende locatie te bedenken die betekenis had tijdens zijn of haar leven. De nabestaanden komen met het verzoek voor een locatie en wij onderzoeken of dit te realiseren is.

Door het gebruik van een speciaal voor de ballonverstrooiing aangepaste trailercombinatie, waarin wij onder gecontroleerde omstandigheden de ballonnen met de as van uw dierbare vullen, kunnen wij op elke gewenste locatie komen, ook op minder begaanbare terreinen. Hierdoor kan de ballonverstrooiing voor de nabestaanden op een rustige en waardige manier plaatsvinden.

Ballonverstrooiing voor kinderen

Het lijkt zo tegennatuurlijk, maar helaas gebeurt het toch maar al te vaak dat een kind uit het leven wordt weggenomen. Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor de nabestaanden. Een ballonverstrooiing is een mooie en vredige manier om afscheid te nemen van een kind. In de afgelopen jaren hebben wij regelmatig een ballonverstrooiing voor een kind mogen verzorgen. Graag adviseren wij u over de mogelijkheden bij de ceremonie. We kunnen u vertellen hoe andere ouders hier invulling aan hebben gegeven, wellicht kan dit een aanvulling zijn op uw eigen ideeën.

Kinderen en afscheid

Voor kinderen is het vaak belangrijk om actief aan de ceremonie deel te nemen. Door samen invulling te geven aan het afscheid en elkaars verdriet te delen, voelen ze dat ze er toe doen; dit kan kinderen helpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Bij een ballonverstrooiing is hier alle tijd en ruimte voor. Kinderen kunnen, als zij dat zelf willen, helpen bij het oplaten van de grote ballonnen, of zelf hun eigen begeleidingsballon loslaten. De ballonnen, die symbolisch naar de hemel gaan, passen in de beleving van een kind, want een overledene gaat naar de hemel of wordt een ster. Kinderen kunnen verrassen door hun onbevangenheid en soms een voorbeeld zijn voor volwassenen.

Begeleidingsballonnen

De begeleidingsballonnen kunnen met een stift worden voorzien van een persoonlijke boodschap, ook kan er een kaartje of een tekening aan de ballon worden bevestigd. Deze begeleidingsballonnen zijn van hetzelfde kwalitatieve, biologisch afbreekbare natuurlatex als de grote ballonnen.

Uiteraard is dit niet alleen voorbehouden aan kinderen, iedereen kan indien gewenst een begeleidingsballon oplaten. Meerdere ballonnen die omhoog gaan is altijd een mooi en indrukwekkend zicht.

Wanneer u overweegt te kiezen voor een ballonverstrooiing, kunt u contact met ons opnemen over de mogelijkheden op de door u gewenste locatie en datum. Ook zullen uw wensen worden besproken rondom de ceremonie voor en na het oplaten van de ballonnen. Aan de hand hiervan ontvangt u van ons een uitgebreide offerte met de exacte kosten.

Basistarief ballonverstrooiing *   € 695, –

Reistijd/kilometerkosten per kilometer **   € 0,80

Extra ballon ***   €220, –

Begeleidingsballonnen****    € 7,95

* Het basistarief is gebaseerd op een ballonverstrooiing met twee ballonnen. Wij komen op locatie met een speciaal hiervoor ingerichte trailer, waarin de ballonnen onder gecontroleerde omstandigheden worden gevuld. Voor de ceremonie kunnen de nabestaanden alle tijd nemen en deze naar eigen wens invullen. Dit is, indien gewenst, inclusief een fotoreportage. Deze fotoreportage ontvangt u digitaal na afloop van de ceremonie.

** Reistijd/kilometerkosten worden vooraf berekend op basis van de ANWB routeplanner. De eerste 20 km zijn inbegrepen bij het basistarief ballonverstrooiing.

*** Wij krijgen regelmatig het verzoek voor een ballonverstrooiing van meerdere overledenen tegelijkertijd (bijvoorbeeld beide ouders), of waarbij de as over meerdere ballonnen verdeeld moet worden. Hierbij berekenen we eenmalig het basistarief ballonverstrooiing en de overige benodigde ballonnen als extra ballon.

**** De begeleidingsballonnen zijn van hetzelfde kwalitatieve, biologisch afbreekbare natuurlatex als de grote ballonnen, deze hebben een doorsnede van ongeveer 45 centimeter. Sterk en geschikt om te beschrijven en een boodschap of tekening aan te hangen. De ballonnen worden standaard voorzien van een biologisch afbreekbaar zijden lint.

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte aan de hand van een locatie en uw wensen, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan telefonisch, zeven dagen per week van 8:30 tot 22:00 uur, via het nummer 070-2126994, of per e-mail naar info@aquaairservices.nl.

Over de asverstrooiing per heliumballon is zoveel informatie te geven, dat er voor deze unieke en mooie vorm van asverstrooiing een aparte site is gemaakt. Voor uitgebreide informatie over de ballonverstrooiing klik hier