Asverstrooiing in de geschiedenis

Het verstrooien van as in rivieren, op zee, in de bossen of over de velden wordt al sinds mensenheugenis gedaan. Bij zowel Kelten, Germanen, Grieken als Romeinen was het cremeren vanaf halverwege de Bronstijd tot aan de komst van het christendom in gebruik. Tot ver in de middeleeuwen vond dit zelfs nog plaats onder de Scandinavische volkeren. Ontwikkeling van de Nederlandse asverstrooiing

In Nederland groeide aan het einde van de 19e eeuw de belangstelling voor cremeren weer.
Dat resulteerde in 1913 in de bouw van het eerste crematorium in Nederland. In 1914 vond in dit crematorium Driehuis-Westerveld in Velsen de eerste crematie plaats. Het tweede crematorium Dieren te Gelderland werd in 1954 geopend.

De R.K. kerk stond crematie in 1963 officieel toe en in 1968 wordt in de Wet op de lijkbezorging o.a. cremeren en begraven op gelijke voet gesteld. Dit heeft geleid tot een sterke groei van het aantal crematoria. Op dit moment zijn er in Nederland 70 crematoria en nog eens drie in aanbouw.

Vanaf 1991 is het mogelijk om na de wettelijke bewaringstermijn van de as in het crematorium, zelf over de as te beschikken en een daarvoor geschikte bestemming te zoeken. Meestal werd de as bij het crematorium verstrooid of bijgezet in een columbarium. Nu zijn de mogelijkheden voor asbestemming veel meer uitgebreid en willen veel mensen daar ook gebruik van maken.

In 1993 is er door het RIVM in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek uitgevoerd naar de effecten op het milieu door uitstrooiing van as. Dit heeft ertoe geleid dat het vanaf 1998 ook is toegestaan om de as te verstrooien op een terrein buiten het crematorium. Uiteraard alleen met toestemming van de grondeigenaar.

Sinds 2003 is het aantal crematies voor het eerst groter dan het aantal begrafenissen. Een trend(2012 59,3%) die daarna heeft doorgezet en zeker gezien het aantal mogelijkheden van asbestemming na een crematie ook in de komende jaren zal doorzetten.

Het bedrijf

Aqua Air Services is in 2007 opgericht om mensen zelf of de nabestaanden te helpen bij hun keuze op het gebied van asbestemming. We adviseren, onderzoeken en daar waar gewenst voeren we uit in binnen in buitenland. In 2008 hebben we de asverstrooiing door middel van heliumballonnen ontwikkeld, hiermee hebben we een manier van asverstrooien ontwikkeld die uniek is in de wereld en steeds meer door mensen zelf of nabestaanden wordt gekozen als een voor hun passende wijze van asverstrooien.

In de loop der jaren zijn de mogelijkheden tot asverstrooiing met boten, vliegtuigen en helikopters sterk uitgebreid. We verzorgen asverstrooiingen en bijzettingen vanuit alle havens aan zee en veel havens aan binnenwateren. Vaak hebben we per haven de beschikking over meerdere schepen voor kleine of grote gezelschappen. Vanuit meerdere luchthavens kunnen we boven heel Nederland asverstrooiingen of fly-by verstrooiingen uitvoeren.

Onze expertise wordt steeds vaker ingeschakeld, of het nu gaat om een asverstrooiing op het topje van de Mont Blanc of een asverstrooiing zonder nabestaande in een dorpje op het eiland Java. Geen verzoek is ons te gek, we gaan tot het uiterste om aan een wens te voldoen.

In 2012 hebben we ‘Biodeco’ opgezet. Een onderdeel van Aqua Air Services dat gespecialiseerd is in honderd procent biologisch afbreekbare zee en eco-urnen en in de behoefte voorziet van een groene uitvaart. Op de site www.biodeco.nl bieden we een mooie grote collectie biologisch afbreekbare urnen aan.