Veelgestelde vragen
Dagelijks beantwoorden wij uiteenlopende vragen van nabestaanden. Van ballonverstrooiingen, asverstrooiingen per boot of vliegtuig en het bijzetten van urnen tot algemene vragen ten aanzien van de asbestemming. Dat doen we met plezier, want de kennis die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd delen we graag met u.
Wij hebben voor u de meest voorkomende vragen en antwoorden op een rij gezet. Staat uw vraag er niet bij of is het antwoord te beperkt, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan telefonisch, zeven dagen per week van 8:30 tot 22:00 uur, via het nummer 070-2126994, of per e-mail naar info@aquaairservices.nl. We staan u graag te woord.
De Hindoestaanse asverstrooiing. Hindoes geloven in de twee-eenheid van lichaam en ziel. Na de dood verlaat de ziel het lichaam om een ander stoffelijk omhulsel te vinden of om te worden herenigd met ‘Brahm’, de oerbron. Het verlaten lichaam moet zo snel mogelijk terug naar de oerbron met de vijf elementen: water, vuur, ether, lucht en aarde. De asverstrooiing maakt hier ook een wezenlijk onderdeel van uit.
Na de crematie moet de as in principe worden toevertrouwd aan de oneindigheid. De traditionele manier om dat te doen is het verstrooien boven stromend water. In de ideale situatie zou de asboven de heilige rivier de Ganges verstrooid worden. Dit is een dure aangelegenheid. Hindoes hebben over het algemeen een pragmatische instelling, daarom wordt de as meestal verstrooid op zee in de omgeving van de woonplaats van de overledene, want al het water op aarde staat met elkaar in verbinding.
Aqua Air Services verzorgt asverstooiing per schip vanuit alle havens langs de Nederlandse kust. Op het schip is alle gelegenheid om de gewenste rituelen uit te voeren, met of zonder Pandit. Indien het de uitdrukkelijke wens is dat de asverstrooiing boven de Ganges plaats vindt dan kunnen we hier ook zorg voor dragen.
Asverstrooiing in Indonesië
In Indonesië mag de as van een overledene worden verstrooid volgens de plaatselijk geldende regels. Net zoals dat in Nederland is geregeld in de plaatselijke politie verordening.
Vervoer van de asbus naar Indonesië
Als u gaat kijken naar de eisen op de site van de Indonesische ambassade, dan zijn dat eisen die niet gesteld worden volgens de Nederlandse wetgeving. Er worden eisen gesteld waar niet aan kan worden voldaan, zoals een verzegelde asbus. De asbus wordt in Nederland door het crematorium niet verzegeld aangeleverd, ook niet op verzoek.
Transporting Ashes
Application letter from the familymember or relative of the deceased, who will being held responsible for the transporting ashes of the deceased to Indonesia
International extract from death register issued by the municipality (Gemeente)
Declaration of cremation from the Crematorium (in English)
Medical Statement or death Certificate from a Dutch Health institution (Hospital / Doctor).
Photocopy passport of the deceased and the applicant
Photocopy Itinerary/ or boeking bewijs issued by travel agent.
Declaration letter from the familymember / relative of the deceased who will receiving the ashes of the deceased and being held responsible for the ceremony as well as to enclose letter of permission approved by thelocal government or relevant institution where the ashes will be traced + a photocopy of Indonesian Identity Card of the family member / relative (K.T.P)
The ashes are secured in a sealed canister from the crematorium and before transporting to Indonesia, the canister has to be sealed by The Embassy of the Republic of Indonesia in The Hague once again.
Het vervoer van een asbus naar Indonesië gaat gewoon met de door het crematorium aangeleverde asbus en een Engelstalige crematieverklaring, deze wordt afgegeven door her crematorium. Voor de volledigheid zou nog een uittreksel uit het register van overlijden (overlijdensakte) en een kopie van het paspoort van de overledene meegenomen kunnen worden. Het vervoeren van de asbus kan gewoon in de handbagage.
We begrijpen dat mensen door de berichtgeving van de ambassade gaan twijfelen en in sommige gevallen niet aan hun wens of die van de overledene tegemoet komen, terwijl de ervaring is dat als men zich aan het bovenstaande houdt er in de praktijk nooit problemen zijn.
Aqua Air Services verzorgt al sinds 2008 asverstrooiingen en asbijzettingen in het buitenland. Dit gebeurt aan de hand van de wensen van de overledene of nabestaanden. We kunnen ons voorstellen dat u niet op al uw vragen antwoord krijgt op onze website bij het uitzoeken van de mogelijkheden voor een asverstrooiing of asbijzetting in het buitenland, of dat u speciale wensen heeft. Als we u van dienst kunnen zijn, neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u, bespreken de mogelijkheden en komen met oplossingen. Wij helpen u graag, aan de hand van onze ervaring. Telefonisch 070-2126994 of mail naar info@aquaairservices.nl
Dit verschilt per crematorium. Vaak worden er voor het verlengen van de maximale bewaartermijn, meestal zes maanden, kosten in rekening gebracht. Ga dus zelf na hoe dit bij het crematorium waar de crematie heeft plaatsgevonden is geregeld.
Een asbus is de bus waarin het crematorium de as opbergt (voorzien van een identiteitssteentje), de asbus is meestal van kunststof of metaal.
Na de crematie moet de crematoriumhouder de as van de overledene 1 maand bewaren. Dit in verband met een eventueel strafrechtelijk onderzoek op de asresten. De termijn is ook bedoeld om nabestaanden de tijd te geven na te denken over de bestemming die ze de as willen geven.
De persoon die opdracht heeft gegeven voor de crematie heeft in Nederland de zeggenschap over de bestemming van de as.
Wij hebben als bedrijf toestemming van de luchtvaartinspectie om de ballonverstrooiing overal in Nederland uit te voeren. De beperking is alleen in de buurt van de vliegvelden. Voor de verschillende luchthavens gelden andere regels.
Een opstapvaart biedt nabestaanden de mogelijkheid de kosten van een asverstrooiing of asbijzetting te beperken. U vaart met meerdere families/nabestaanden tegelijkertijd, maar op zee krijgt u de gelegenheid om met uw eigen gezelschap de as in alle rust en op een waardige manier te verstrooien of bij te zetten.
Gezien u met meerdere families/nabestaanden aan boord bent dient er rekening gehouden te worden met elkaar en elkaars afscheid te respecteren. Onze medewerker aan boord probeert aan alle wensen gehoor te geven en daarmee elke asverstrooiing of bijzetting tot een waardig afscheid te maken. Basisregel is dat de geboortedata van de overledenen wordt aangehouden voor de volgorde van verstrooien of bijzetten.
De strooikoker of zee-urn met as en eventuele bloemen worden door u zelf meegenomen aan boord. Als de as nog bij het crematorium staat kunt u hier zelf een afspraak maken voor het ophalen van de as. Het verdient de voorkeur om dit te laten verpakken in een strooikoker. Kijk hier voor meer informatie over strooikokers en zee-urnen.
Als u voor een asbijzetting een biologisch afbreekbare zee-urn heeft besteld op www.biodeco.nl kunt u deze, als u dit heeft aangemeld, kosteloos door ons laten vullen met de as op de dag van de opstapvaart voor u aan boord gaat.
Wilt u zich aanmelden, of heeft u nog vragen, neem dan telefonisch contact met ons op 070-2126994, of mail naar info@aquaairservices.nl
Opstapvaarttickets dient u, voor afvaart, contant aan boord te voldoen.
Tarief € 65, – per persoon.
Indien de weersomstandigheden een waardig afscheid in de weg staan dan wordt de opstapvaart doorgeschoven naar een andere datum.
Bij onvoldoende aanmeldingen kan de vaart geannuleerd worden.
Enkele voorbeelden van locaties vanaf waar onze ballonverstrooiing al is uitgevoerd:
• Vele locaties langs de Noordzee en Waddenkust
• De oevers en kades van verschillende binnenwateren, rivieren, meren en vijvers
• Vanaf een boot op de Loosdrechtse Plassen, de Kagerplassen, de Vecht en de Noordzee
• Verschillende duingebieden zoals de Loonse en Drunense duinen
• De Brunssummerheide, de Ginkelse Heide en de Kalmthoutse Heide
• Nationaal Park De Hoge Veluwe
• De Waddeneilanden
• Achtertuinen, dakterrassen, een speeltuin
• Fort Kijkduin bij Den helder
• Bij sportverenigingen zowel amateur- als profclubs (AZ, FC Utrecht)