De familie had een tijdje geleden al een datum vastgesteld voor een asverstrooiing.  Een asverstrooiing per schip op zee voor de kust van Scheveningen. Zoals wel vaker gebeurt,  liet het weer zich niet sturen. Met een noordwestenwind van ruim 7 Bft en golven boven de twee meter wordt eruit veiligheidsoverweging niet uitgevaren. De gekozen datum was voor de familie echter heel belangrijk, daarom boden we een alternatief aan dat onder vrijwel alle omstandigheden doorgaat:

een ‘fly-by asverstrooiing’.

Bij deze speciale manier van afscheid nemen vliegen de nabestaanden niet zelf mee, maar staan opgesteld op het strand of aan de oever op een locatie naar keuze. Het vliegtuig vliegt aan boven open water, met een fly-by als groet aan de nabestaanden, daarna wordt er een cirkel ingezet. Na het voltooien van deze cirkel wordt op afstand weer voorbij gevlogen, waarbij de as zichtbaar wordt verstrooid, hierna volgt een extra ronde als eregroet aan de overledene en als afscheid van de nabestaanden aan de waterlijn.

Op locatie Scheveningen werd afgesproken bij een strandpaviljoen dicht bij het Noorderhavenhoofd. Hier werd de strooikoker met de as overgenomen van de familie. De laatste details werden doorgenomen om er zeker van te zijn dat vanuit deze locatie de fly-by asverstrooiing goed zou kunnen worden gevolgd door de familie. Ze hadden bloemen meegenomen die ze als zichtbaar laatste groet vanaf het havenhoofd in zee wilden achterlaten. Vanwege de wind en hoge golven hebben wij in overleg met de familie ervoor gekozen om ook de bloemen mee te nemen en deze samen met de as vanuit het vliegtuig te verstrooien. Nadat van de familie afscheid was genomen konden zij, onder het genot van een kopje koffie, de komst van het vliegtuig afwachten.

Binnen een half uur kwamen wij met de as en de bloemen aan op Rotterdam The Haque Airport waar het vliegtuig al klaar stond, 15 minuten later vlogen we richting Scheveningen. Met een forse tegenwind bereikte we na 20 minuten de locatie van de fly-by verstrooiing. Vanuit het vliegtuig zagen wij dat de familie nog over het havenhoofd wandelde richting de afgesproken plek aan het einde bij het havenlicht. Om te zorgen dat wij tegelijk aan zouden komen werden nog drie extra cirkels gevlogen. Zo kon ook worden getest hoe het vliegtuig zou reageren op de wind boven zee. De juiste plek voor het moment van de verstrooiing van de as en de bloemen kon op deze manier goed worden bepaald.

Bij de vierde cirkel hebben we de as, samen met de bloemen, duidelijk zichtbaar voor de familie verstrooid. Daarna hebben we nog twee cirkels gevlogen. Bij de ereronde hebben we door te wapperen met de vleugels een laatste groet als afscheid van de familie afgegeven. Hierna zette wij koers richting vliegveld waar wij vanwege de forse meewind binnen zeven minuten weer terug waren op The Haque Airport in Rotterdam. De familie vond het een indrukwekkende manier van afscheid nemen. Alle foto’s en video-opnamen die vanuit het vliegtuig waren gemaakt zijn nog dezelfde dag naar de familie toegezonden. De foto’s die de familie vanaf de grond had gemaakt hebben zij met mij gedeeld. Deze gaven mij de mogelijkheid om de verstrooiing ook vanuit hun perspectief te mogen zien.

Voor meer informatie over een asverstrooiing per vliegtuig kunt u contact opnemen met Aqua Air Services 070-2126994 of mail naar info@aquaairservices.nl.